Wat doet een vertrouwenspersoon?

 

Soms ervaren werknemers hun werkplek als niet prettig en onveilig door ongewenst gedrag van collega’s. Dan is het prettig dat er iemand luistert en op een deskundige manier ondersteunt en helpt om die knelpunten op te lossen. De vertrouwenspersoon ongewenste omgangsvormen en integriteit is er voor problemen met ongewenste omgangsvormen zoals pesten, (seksuele) intimidatie, agressie, geweld en discriminatie. De integriteitskwesties zijn fraude, diefstal en corruptie. Uiteraard worden al deze zaken met discretie en respect voor vertrouwelijkheid en privacy behandeld.

Het ligt voor de hand, maar jouw werknemers moeten weten dat er een vertrouwenspersoon is. En dat ze bij hem of haar laagdrempelig terecht kunnen. Daarom zorgt de vertrouwenspersoon voor voldoende voorlichtingsmateriaal. Werknemers goed informeren is belangrijk. Zo voorkom je dat problemen groter groeien, escaleren en uiteindelijk leiden tot ziekteverzuim.

De vertrouwenspersoon neemt het probleem niet over, maar ondersteunt en denkt mee. De vertrouwenspersoon is oordeelloos en doet niet aan waarheidsvinding.

De meerwaarde van de inzet van een vertrouwenspersoon is dat het merendeel van de klachten op een informele manier wordt opgelost. Hierdoor kunnen je werknemers weer op een prettige manier aan de slag.

Geeft HR en directie (on)gevraagd advies

Natuurlijk zijn alle gesprekken vertrouwelijk. Maar eens per jaar maakt de vertrouwenspersoon een rapportage voor de directie en HR. Uiteraard zonder details en geanonimiseerd. Zo kunnen directies beter anticiperen op wat er speelt in de organisatie. En waar nodig, helpt de hij of zij om het beleid aan te scherpen. Als dat er al is, want vooral in kleinere bedrijven ontbreekt dat.

Maar hoe vul je dat in?

Dit is wat een vertrouwenspersoon dus in hoofdlijnen doet. Je kunt hiervoor een medewerker bijscholen, dan werk je met een interne vertrouwenspersoon. Een externe vertrouwenspersoon inhuren kan ook. Allebei heeft het voordelen. We zien dat vooral in midden- en kleinbedrijven het minder gecompliceerd is om het extern te beleggen.

Een externe vertrouwenspersoon heeft bij de meeste medewerkers een voorkeur, dit mag duidelijk zijn. Mocht je openstaan voor een persoonlijk gesprek en een voorstel dan neem contact met mij op.

Het aanstellen van een vertrouwenspersoon kan een belangrijk onderdeel zijn van het RI&E beleid.

 

Wil je kennis maken met mij? Wat fijn! Ik namelijk ook met jou.
Stuur mij een berichtje of bel me op. Je mailtje kun je sturen naar info@walterstaals.nl en bellen kan naar 06 533 804 50.

Walter Staals – LVV erkend vertrouwenspersoon ongewenste omgangsvormen en integriteit.